UGL står för Utveckling av Grupp och Ledare och är en upplevelsebaserad utbildning som har utformats av Försvarshögskolan (FHS), som äger konceptet. Man samlas i en grupp som ska vara mellan 8-12 personer och där man inte känner någon sedan tidigare. Två certifierade handledare håller i och faciliterar processen för denna nybildade grupp, som tillbringar fem intensiva dagar på internat tillsammans.
Upplevelsebaserad utbildning
Detta innebär att lärandet bygger på egna upplevelser och reflektioner och att dela olika perspektiv i gruppen. Handledarna hjälper gruppen att generalisera och koppla situationer till teori och modeller. På så vis skapas lärande och möjligheter för att pröva nya beteenden, som ger nya upplevelser och reflektioner.
Under UGL-kursen kommer du därför att få växla mellan praktiska övningar, reflektioner individuellt och i grupp samt teoripass där du får ta del av olika modeller och verktyg som är relevanta för lärandet.
Tydliga mål
Det finns ett antal mål för vad man ska lära sig, som Försvarshögskolan satt upp för UGL-kursen och som du kan läsa om här. I korthet så lär man sig mycket om grupp och grupprocess; från det att man bildar en helt ny grupp i starten till att utveckla gruppen tillsammans under dagarna som går. Lärandet handlar till stor del om grupp, om dig som person och dig som individ i grupp. Med andra ord: hur påverkas du av andra och hur påverkar du andra?
Det innebär att man är uppmärksam på det som händer inuti och mellan människor; känslor, behov och relationer - på ett sätt som man kanske inte pratar så mycket om vanligtvis. Det innebär att du kommer upptäcka nya sidor hos dig själv och öka din självkännedom - vilket också är ett viktigt mål för veckan.