ETT BÄTTRE JOBB - UTAN ATT BYTA?

Av Anna Olcén,Programansvarig på Mgruppen:

Har funderat på vad som gör att jag känner mig tillfreds med min arbetssituation och som jag också känner igen hos andra. Det är när jag över tid, såklart med viss variation, upplever att jag har rätt förutsättningar att göra ett bra jobb.

En gemensam nämnare som tydligt framträder är när min upplevda möjlighet att påverka är förhållandevis stor och jag samtidigt har hittat en acceptans och ett förhållningssätt till det som inte går att påverka.

Då kan man ju klura lite mer på vad det där ”upplevda handlingsutrymmet” innebär – och om det är något som går att påverka. Min erfarenhet är att det ofta är möjligt att öka handlingsutrymmet genom att jobba med mitt eget förhållningssätt. En del är att vara öppen, nyfiken och söka alternativa perspektiv till mina egna och en annan del är att vara proaktiv och ta initiativ där det går att komma fram. Om det lyckas, så kan jag bidra och åstadkomma mer i min roll och då känner jag också en större arbetsglädje.

"Jaha, det där låter ju enkelt, men verkligheten är mer utmanande..." kanske du tänker. Jo. Helt klart kan det vara så. Men det finns alltid någonting, om än så litet, som du kan göra själv – testa något av det här – det har funkat för mig.

  • Beskriv vad det är du kan påverka och vad du vill göra med det. Det du inte kan påverka – försök hitta ett förhållningssätt till det som är hjälpsamt och inte tar så mycket energi. Lägg istället tid och engagemang på det du kan påverka!
  • Träna upp din nyfikenhet. Ställ en eller flera utforskande frågor innan du ger ett svar
  • Byt perspektiv. Finns det andra perspektiv på det jag brottas med som jag inte utforskat som kan hjälpa mig att komma vidare?
  • Kroka arm med en eller flera kollegor – ni kan stötta och peppa varandra att hålla i det ni vill göra mer av och utveckla
  • Vänta inte på att någon annan ”uppifrån” ska komma med en förväntan – föreslå själv vad du vill göra och vad du behöver för att åstadkomma det
  • Våga testa nåt nytt! Vad är det värsta som kan hända?
  • Planera för och avsätt tid för din egen reflektion – boka tid med dig själv!

Vad tänker du om det här? Har du några tankar och idéer på temat som du vill dela med dig av? Jag är nyfiken!

anna.olcen@mgruppen.se