Sverigechefens kompetensutveckling
Olika befattningar ställer olika krav på ledarskapet. Vi träffade Sverigechefen för bilauktionsbolaget BCA, Peo Siwertson, som genom sin karriär valt att kontinuerligt vidareutveckla sitt ledarskap. Något som han också implementerade på bolaget som siktade på kraftig expansion.
Peo Siwertsson har arbetat som chef i hela sitt yrkesverksamma liv. Tidigt i karriären startade han eget och har efter det gått in som både Försäljningschef, VD och extern VD i olika bolag. Under 2014 startade han resan som Försäljningschef för BCA Sverige, Europas ledande bilauktionshus med representation i 11 länder, hantering av 1,5 miljoner fordon i Europa och 36 000 registrerade handlare. Peo kom in precis när bolaget startat sin expansionsresa i Sverige och fick möjlighet att bygga upp säljorganisationen och dubblade omsättningen av bilar på bara tre år.
Utvecklingsresan
I november 2017 axlade han rollen som General Manager, Sverigechef, för BCA och insåg snabbt att rollen ställde helt nya krav på hans ledarskap. Tidigare samma år hade han varit i kontakt med Mgruppen och påbörjat klättringen på deras ledarutbildningsstege. Förutom utbildning Ny som chef gick han påbyggnadsutbildningarna för erfarna chefer Förstärk ditt ledarskap och Leda andra chefer. Resan han påbörjat ser han själv som en viktig del av sin kompetensutveckling och sitt personliga ledarskap.

Relationsdjup
Som ledare brinner Peo för vikten av att lära känna medarbetarna på djupet; både privat och på det personliga planet. Allt för att få en större förståelse för människan bakom befattningen.
- Vet jag bakgrund om mina kollegor och de om mig, blir det lättare att förstå varför och hur jag reagerar i vissa situationer. När man som BCA är ett företag i expansion ställs det höga krav på organisationen och ledarskapet. En hög arbetsbelastning och växtvärk gör att det lätt uppstår friktion. Men har man etablerat och kontinuerligt jobbar med relationsdjup, har man bättre förutsättningar att hantera friktionen, förklarar Peo.
Vikten av relationsdjup är något som han tagit med sig från sina ledarskapsutbildningar och utvecklat vidare på BCA tillsammans med Mgruppen.
- Ser man arbetsplatsen som en familj och visar samma hänsyn som man gör med sin familj, vad gäller både toppar och dalar, kommer det att bli lättare på arbetsplatsen. För att komma dit så krävs det relationsdjup, berättar Peo.
Medarbetarskap
Sen han började som Sverigechef har Peo byggt en vision om att varje avdelning ska vara som ett eget företag. En vision som i sin tur bygger på att man inom bolaget känner och utövar medarbetarskap. Hans egen erfarenhet visar att ju mer ansvar de anställda fått, desto mer har bolaget fått tillbaka. Resultatet på sista raden i BCAs fall har blivit bättre samtidigt som det fått människor att växa.
Men som övergripande chef vill han aldrig gå ner på detaljnivå och styra. Istället ser han det som sitt mål att arbeta med avvikelser. Det gäller både positiva och negativa avvikelser som upptäcktes när man tittade på försäljningsutfall och prognoser. Peo menar att det främst är avvikelserna som han som chef har möjlighet att påverka.
- Blir jag detaljfokuserad förminskar jag på sikt personalen och får inte den leverans jag vill ha. Mitt mål är att få personalen att växa och ta eget ansvar.
Kravet: dubbla omsättningen
BCA har en konkurrenssituation i Sverige och i Europa där målet alltid har varit att ta marknadsandelar av konkurrenterna; samtidigt som man växer i Sverige och på den befintliga marknaden. Företaget har så här långt haft en fantastisk resa, både vad gäller hantering och avyttring av fordon. Nu har de tillsammans med BCA i Danmark och Norge tagit fram nya mål för fortsatt tillväxt.
Många gånger inser Peo att de högsta kraven på honom och omgivningen, har han själv satt. Därför har han sett till att ha rätt personer på rätt befattningar, vilket är en förutsättning för att företaget ska kunna växa. Tillsammans med de anställda finns ett tydligt uppsatt mål; att dubblade omsättningen av bilar igen.
Han betonar också vikten av att vara tydlig i sitt ledarskap och med riktningen framåt. BCA har tydligt satta mål som inte mäts på tid utan på resultat.
- Börjar du mäta arbetstid så kommer du att få tid och mäter du resultat så får du resultat. Om du har ett mål uppdelat i delmål kommer också ett ansvar. Ger du det ansvaret till personalen då kommer du att få leverans, berättar Peo.

Det synsättet gör att Sverige är lite unikt inom BCA koncernen. Även jämfört med grannländerna så skiljer det sig åt, då man använder sig av stämpelklockor i andra nordiska länder. Peo kan konstatera att eget ansvar och frihet gett resultat.
- Friheten gör att teamen är väldigt lösningsorienterade utifrån företagets bästa. Vi försöker hitta människor som vi kan utveckla i att man jobbar för företaget och inte åt företaget.
Alla behöver utveckling
En del i att kompetensutvecklas inom ledarskap har för Peo inneburit bekräftelser på att han tänker rätt. En annan del har varit ledningsförändring som gjort att han har växt som ledare.
- Vi har inom bolaget befunnit oss i olika faser och för att hantera det fick jag teori och verktyg som hjälpt mig hantera det. Konflikthantering är en sak som alltid är bra att jobba med och där man som chef- och ledare aldrig kan bli fullärd. Det uppstår alltid nya situationer som man måste hantera och får man en konflikt på arbetsplatsen är min erfarenhet att det oftast blir bättre mycket snabbare om man tar tag i det på en gång.
Ett hållbart ledarskap…
Peo ser ofta att man idag i högre grad ifrågasätter sitt ledarskap i jakten på att alltid leverera på en hög nivå. Men han poängterar vikten av att man tillåts gärna sin beskärda del fel och misstag - och att det måste få vara okej.
I en utbildningsprocess med Mgruppen får man självfallet med sig teorier och verktyg, men du får framförallt tid att lära och reflektera, vilket för Peo är grunden i ett hållbart ledarskap. Något han verkligen uppskattat och som ofta gett flera tankeställare.
- Jobbar jag verkligen med hållbart ledarskap eller jobbar jag med ledarskap för att pressa fram ett resultat? Många gånger värnar man som ledare mest om teamet och glömmer att man som ledare, i allra högsta grad är en del av det teamet, förklarar Peo.
… för alla
Idag har BCA sex medarbetare på olika chefsnivåer som kommer att gå ledarutbildning hos Mgruppen för att utvecklas i sina roller och som ledare. Han har själv anmält sig till utbildningen UGL – utveckling av grupp och ledare och arbetar även med en av Mgruppens coacher en gång var sjätte vecka. Både för individuell chefscoachning och för att förlänga lärandet av tidigare ledarskapsutbildningar.
- För mig är styrkan i Mgruppens utbildningar att man skapar en stor tillit inom grupperna. Det blir högt i tak och man hjälper varandra genom utbildningar. Det är också därför jag fortsätter utvecklas med dom, förklarar Peo.
Alla chef & ledarskapsutbildningar