Behovet och relevansen av en MBA-utbildning
Vad är det som får en person att vilja gå en MBA eller Executive MBA? Har utbildningen lyckats hålla sig relevant för sin målgrupp och utvecklats i takt med samhällets utmaningar och aktuella frågor? Det är något som Ronnie Nilsson försöker ta reda på i sin studie.
Med HR som grund har Ronnie Nilsson skaffat sig en bred erfarenhet inom statliga myndigheter och EU:s institutioner. Från arbete med budget- och myndighetsstyrning, till chefsroll i den yttersta servicelinjen, åter till HR och nu också mitt uppe i skrivandet av en masteruppsats. Det var under 2016 som han kände behovet av att fylla på med kunskap och kompetens och påbörjade mastersprogrammet Pedagogiskt ledarskap vid Uppsala universitetet.
- Det har varit enormt lärorikt och roligt att vara chef och jobba med HR, men jag vill fortsätta utvecklas, utmanas, och ta del av forskningen inom både ledarskap och pedagogik. Jag anser att kompetensutvecklingsfrågorna är kärnan i HR, det vill säga en organisation behöver hela tiden rusta sina ledare och medarbetare för att klara av de uppgifter och utmaningar de har i framtiden. Det livslånga lärandet har aldrig varit mer aktuellt, så därför passade det mig väldigt bra att läsa just pedagogiskt ledarskap.
Ronnie och Mgruppens vägar möttes när han gick programmet Executive Master of Strategy och det var det mötet som blev bakgrunden till den studie han idag arbetar med.
- Under Executive Master of Strategy satsade jag på att kompetensutveckla mig själv och att utveckla sig själv är också att jämföra sig med sina programkollegor. Därför var det en ögonöppnare för mig när jag insåg att många av deltagarna, däribland VD:ar, brottades med samma frågor som jag själv.
Då Mgruppen hela tiden vill utvecklas i takt med omvärlden och de behov som kunderna har nu och framåt, formades samarbetet mellan Ronnie och Mgruppens Programansvariga för Executive MBA Helene Öhman och Esbjörn Wickström. Masteruppsatsen undersöker vilket behov MBA-utbildningen fyller, hur relevant den är och om det är ett bra utbildningsalternativ för chefer idag.
Forskningen om MBA
Uppsatsen skrivs på halvfart och under våren har Ronnie fokuserat på den forskning som gjorts om MBA. Det visade sig att forskningen om MBA har funnits lika länge som MBA-utbildningarna själva, nämligen sedan 50-talet. Den forskning som gjorts gör heller ingen avgränsning mellan en MBA och Executive MBA eller i vilket format det levereras, utan håller sig väldigt brett och slår ihop de två.
- Det finns en spännvidd mellan forskningen, där den ena delen anser att man bör göra om MBA-utbildningen från grunden medan den andra vill behålla den, men göra den mer pragmatisk och omvärldsbevakande. Det finns även forskning där man tittat på själva drivkraften till att man läser en MBA, vilket kan vara generell personlig utveckling eller för att uppnå en viss status, förklarar Ronnie.
Han berättar att MBA-forskningen varit oerhört intressant att sätta sig in i, just eftersom den är så bred och tar in så många perspektiv.
- Det som forskningen sammantaget är överens om är att man inom MBA är väldigt duktiga på den mer konkreta och hårda kompetensutvecklingen såsom finansiering, strategiska modeller och dylikt, men avsevärt mycket svagare på mjukare delar som självreflektion och ledarskap. Här finns en enorm utvecklingspotential.
Studien
Under hösten har Ronnie fokuserat på att sätta upp en enkät i samarbete med fackförbundet Ledarna. Med sin masteruppsats, där enkäten är en del av datainsamlingen, vill Ronnie undersöka varför vissa väljer att gå en MBA och andra inte, vilka drivkrafter som finns bakom och hur vissa kompetenser förstärkts genom utbildningen.
- För de som inte läst en MBA vill jag veta vad som skulle kunna få den personen att läsa en MBA. Är det krav från organisationen, krav från närmsta chef, personlig utveckling eller för att det är meriterande? Enkäten undersöker även hur en MBA bidrar till organisationen och helheten samt vad som är viktigast när en person vill läsa en MBA. Är det ett känt varumärke, högskolepoäng eller att man får praktisera och tillämpa det man lärt sig i sin egen vardag?
Den ifrågasatta MBA-utbildningen
- hänger den med i utvecklingen?
Det finns en forskningsgren som utforskat hur pass modern MBA-utbildningen blivit genom åren. Här har man tittat på om utbildningen tagit till sig samhällsfrågor som globaliseringens utmaningar, digitalisering, social hållbarhet, etik samt mångfald och inkludering. Det här är också ett område som Ronnie utforskar, genom att fråga dem som gått en MBA om hur de upplever att dessa frågor adresserats under utbildningen.
Ronnie förklarar att MBA-utbildningen varit ifrågasatt under många år och att man generellt anser att den stått still och utvecklats för lite för att vara relevant med sin nutid och framtid. I en undersökning från 2014 utgick man från tre scenarier som respondenterna fick reflektera kring för MBA-utbildningens kommande 10 år och ur de intervjuerna kunde man skönja följande:
1. Mest sannolika scenario
Skolorna måste specialisera sig på ett bättre sätt för at kunna nå fram i sin marknadsföring.
2. Best case-scenario
Skolorna eller MBA-programmen närmar sig den praktiska verksamheten ännu mer.
3. Worst case-scenario
Inget görs och allt eftersom blir MBA allt mer irrelevant.
Vill du delta i studien?
Enkäten som publicerades den 19 november har redan fått in över 70 svar på en vecka, men ju fler svar desto bättre. För dig som vill vara delaktig i undersökningen kommer den ligga aktiv några veckor fram till jul.
Ronnie önskar även komma i kontakt med personer som gått eller vill gå en MBA för djupintervjuer. Kan du tänka dig bli intervjuad, kontakta gärna Ronnie via e-post: ronnie.nilsson@hr24.nu
Delta i enkäten