Uppföljning: chefsuppdragen inom vård och omsorg
I mitten på december 2020 arrangerade Mgruppen i samarbete med Nyckeltalsinstitutet ett webinar på temat ”Vem vill ha de (livs)viktiga chefsuppdragen inom vården?” som vi skrivit om tidigare i bloggen. Webinaret tog sin utgångspunkt i det faktum att så många chefer inom vård och omsorg lämnar sin befattning inom loppet av två år.
På webinaret medverkade:
Efter webinaret ville vi gärna få Andreas och Hampus återkoppling på hur de upplevt webinaret och om diskussionerna tillsammans med deltagarnas frågor stämde in med studiens slutsats.
Alla inom området är eniga om problemen med chefsuppdragen
Diskussionerna under webinaret visade att alla inom området delar Andreas och Hampus slutsats i uppsatsen. Den höga personalomsättningen bland chefer inom vård och omsorg är ett utbrett problem i hela landet.
- Vi upplevde att många på webinaret delade samma erfarenhet och att det fanns en hög igenkänningsfaktor bland deltagarna till vår uppsats och de problemen vi lyfter upp, vilket både är spännande och skrämmande”.
Organisatoriska faktorer
De organisatoriska faktorer som påverkat chefer att lämna organisationen fick en central del i diskussionen. De sex organisatoriska faktorer som Andreas och Hampus lyfter i uppsatsen är:
- Kontrollspann (storleken på medarbetargruppen)
- Det bristfälliga stödet från olika stödresurser inom organisationen
- Den ofta begränsade arbetskontrollen
- En svag rolltydlighet i rollen som chef
- Förekomsten av illegitima arbetsuppgifter
- De logikkonflikter som uppstår inom ramen för chefskapet
Att dessa faktorer är centrala bekräftades då de fick en hög igenkänningsfaktor av de verksamhetschefer som deltog under webinaret. Den faktor som stack ut och som Andreas och Hampus upplevde fick störst gehör bland deltagarna var kontrollspannet. De poängterar att även Anders Johrén från Nyckeltalsinstitutet också var inne på detta då han lyfte gruppstorlekens betydelse för chefens arbetssituation samt att det även kom fram i rapporten från Ledarna inom Vård och Omsorg (”Resultat medlemsundersökning – LiVO) som skickats ut tillde som deltog efter webinaret.
Något som intresserat Andreas och Hampus, men som inte diskuterades under webinaret, är det faktum att kontrollspann som organisatorisk faktor sticker ut vad gäller Vård och Omsorg. Varför är det inte samma utmaning inom andra delar inom samma sektor, som exempelvis IT-avdelningar?
Olika upplevelser av chef- och ledarstöd inom organisationen
En fråga som dök upp var huruvida de intervjuade cheferna upplevde möjligheten till chef- och ledarutbildning?
I sin uppsats tar Andreas och Hampus upp det faktum att det skiftade väldigt mycket mellan cheferna hur de upplevde detta. Det fanns chefer som var väldigt nöjda med det chefstöd som fanns och att de upplevde att de hade fått en bra ledarutbildning. Samtidigt fanns de det som verkligen saknade chefstöd och som inte heller upplevde att det fanns tillräckligt med tid för att gå en ledarutbildning då de var så operativt belastade hela tiden.
De olika utsagorna kring detta gjorde att detta blev en organisatorisk faktor som föll bort i uppsatsen då det inte blev möjligt för Andreas och Hampus att dra en tydlig slutsats.
Faktorernas betydelse baserat på chefserfarenhet
Under webinaret kom det upp frågor som berörde huruvida det gick att se någon koppling mellan hur länge man varit chef och när i tiden man väljer att avsluta sin anställning samt vilken som är den mest avgörande faktorn?
Andreas och Hampus tycker att det skulle vara intressant att i ett nästa steg fördjupa sig i. Kan det finnas faktorer som har mer eller mindre betydelse beroende på hur länge man har haft sin chefsroll? To be continued...