Katharina Arenvi: därför behöver du reflektera
Har det hänt att du i slutet av arbetsdagen bara hunnit beta av mailen? Känns det ibland som att du håller på att drunkna men vet inte varför? Katharina Arenvi är en av våra mest uppskattade utbildningsledare och föreläsare - hon ger här sin syn på varför du behöver reflektera, vad det faktiskt innebär och hur det gör dig till en bättre ledare och mer balanserad människa.
Katharina som varit både projektledare, chef och konsult, har de senaste tolv åren arbetat med ledarutveckling och som utbildningsledare på Mgruppens ledarskapsutbildningar Ledarskap för erfarna chefer, Leda andra chefer och Förstärk ditt ledarskap. En uppskattad föreläsare vid Executive Master of Leadership & Management, där hon lär ut om ledningsgruppens engagemang.
Hon är en välrenommerad ledarskaps, - och organisationskonsult med en MSc i ekonomi från Handelshögskolan i Stockholm och en MSc i gestaltpsykoterapi från Derby University i samarbete med Gestaltakademin. Efter studierna vid Handelshögskolan stod det klart för henne att siffor inte intresserade i samma utsträckning som ledarskap och människor. Bakom allt i en organisation finns det personer som vill något, som påverkar och skapar resultat tillsammans. Med målet att förändra världen började hon som konsult inom förändringsledning på Andersson Consulting. Men det är lättare att prata om förändring än att verkligen få något att hända i verkligheten och till en början gick det inte riktigt som hon hoppats.
- Jag insåg att om jag verkligen skulle kunna konsulta i förändringsarbete i organisationer behövde jag lära mig förändring i praktiken, inte bara ha en tankemässig förståelse för hur det fungerar. Den insikten fick mig att studera till gestaltterapeut på Gestaltakademin. Det räckte inte bara med de teorier och modeller jag fått med mig från Handelshögskolan utan jag behövde också lära mig om mig själv som person, hur andra människor fungerar och uppleva förändringsprocesser. Det var tack vare gestaltutbildningen som jag fick införlivat de lärdomarna genom en ökad medvetenhet om mig själv, om andra och om det större sammanhanget, berättar Katharina.
Varför ska man reflektera?
- I dagens arbetsliv behöver vi nytänkande och förmågan att kunna skapa resultat tillsammans. Då behöver vi förstå hur vi som människor fungerar och lär oss. Många chefer som jag möter i utbildningsprogram och coachning är väldigt handlingsorienterade och fokuserade på problemlösning. Men när vi ska göra något nytt och mer omfattande, krävs det att man stannar upp, involverar fler och får en större bild utifrån olika perspektiv och kompetenser.
Ibland brukar vi använda metaforen att det pågående dagliga arbetet är som en ström och så länge jag är kvar i strömmen kan jag inte förändra den. Jag behöver kliva ur vattnet upp på stranden, för att få en bild av det som pågår och få syn på vad jag skulle kunna förändra. Sedan kan jag brygga över nyvunna insikter i strömmen och prova att göra på ett nytt sätt – för det behöver vi reflektera.

Katharina berättar hur hon som chef, från det att hon öppnade datorn, tog tag i alla mail som strömmade in. Känner du igen dig? När hon gick hem för dagen hade hon inte hunnit med hälften av allt hon planerat. Hon hade följt med strömmen när hon egentligen behövt få överblick.
- Reflektion kräver både utrymme och tid. Många tror att det bara handlar om tid; men det är svårt att tänka strategiskt när man väl är fast i strömmen eller till och med har huvudet under vattenytan. Man behöver lyfta blicken och få mentalt utrymme för att orka vara långsiktig och kunna se det större sammanhanget. Det kan handla om att man ibland behöver komma till en annan plats och se annat. Det är som när man skakar en snöglob; man ser inte klart förrän snön lagt sig, förklarar hon.
Många kan nog känna igen sig i att tiden inte räcker till idag. Framförallt inte till reflektion. Men faktum är att insikter från reflektion ofta trillar ner när när man minst anar det – det kan vara ute i löpspåret, på bussen eller i duschen.
- Men det är vanligt att vi blandar ihop reflektion med utvärdering, recension eller planering på samma sätt som vi tror att det är piskan som gör oss bättre, när det är tvärtom. När vi recenserar tänker vi ”mötet gick bra eller dåligt” när vi reflekterar blir frågan istället ”nu var jag på det här mötet, vad hände, hur upplevde jag det, fick jag ut det som jag ville, fick andra ut de som de ville, finns det något jag hade velat göra annorlunda?”, förklarar Katharina.
Vad får vuxna att lära nytt?
Genom neurovetenskap har man börjat se hur hjärnan fungerar och hur vi lär oss. Våra hjärnor är inställda på att skapa mönster som underlättar och sparar energi. För att en vuxen ska lära sig något nytt behövs nya spår i hjärnan, för de gamla kan inte tas bort. Detta kräver energi, fokus och repetetion. Vi har lätt att förstå saker men för att förändra den egna inre motivationen och göra på ett nytt sätt så krävs det mer än ”ja det har jag läst” eller ”vi pratade om det förra gången”.
- Om jag som utbildningsledare kommer med ny kunskap eller en övning i sal, så kanske deltagarna inte köper det rakt av. Man behöver koppla det nya till sina gamla tankebanor, stanna upp och reflektera kring om det är meningsfullt. Och springer vi för fort så orkar vi inte lära nytt.
Hur ska man bli medveten om att man borde stanna upp och kan man öva sig i det?
- Ja, det går att träna och första steget är att bli medveten och då handlar det om mindfulness. Jag har själv jobbat mycket med min egen medvetna närvaro där meditation är ett sätt att träna. Det vi behöver träna är både vår uppmärksamhet och vårt fokus. Som ledare behöver jag träna mitt fokus för det jag vill uppnå, för inte bli fångad av allting. Det handlar om att kunna välja var jag vill rikta min uppmärksamhet. Kan tipsa om boken The mind of the leader och Finding the space to lead.
Katharinas bok Ta ledarskapet till nästa nivå visar på att utveckling i ledarskapet till stor del handlar om personlig mognad och inte bara förståelse av kunskap, erfarenheter eller ålder. Det är snarare förmågan att såväl fördjupa sin egen självkännedom och förståelse för andra som att kunna ta in olika perspektiv och synsätt. Där det svåraste steget i att lära någon reflektera är att få personen att se möjligheten i att kliva en liten bit utanför det egna komfortzonen och utmana sina egna synsätt utan att värdera det som rätt eller fel, bra eller dåligt.
Hur jobbar du med reflektion i utbildningarna?
Katharina upplever att problemet idag är att omgivningen runt omkring och samhället, inte hjälper oss att stanna upp. Vilket ställer högre krav på individen att ta ansvar. Här vill hon se fler chefer som förebilder och som ger andra samma tid till reflektion. Under utbildningarna som Katharina håller i vävs reflektion in genom bland annat genom backspegel; en tillbakablick och ledarskap med närvaro.

- Om jag ska få en insikt som leder till handling, behöver jag jobba med närvaro. Vi behöver börja lyssna på något annat i oss själva än bara våra tankar. Vi behöver bli uppmärksamma på det mönstret. Att förändra sig själv handlar om att bli medveten och få egen insikt och här behöver vuxna människor hjälp i att reflektera. Fundera på vad som kan få dig att bredda din syn.
Ekorrhjulets varningssignaler
Kanske tryter orken och inspirationen har dalat sen långt tillbaka. För att kunna bryta det negativa ekorrhjulet behöver vi stanna upp och lägga märke till vad som faktiskt händer inom oss och omkring oss.
- En stor grundsten i ledarskapet är vem jag är som ledare. Förståelsen för att du är ditt eget verktyg i ledarskapet och inte modellerna. Jag upplever att det många gånger är först under de senare dagarna på ledarskapsutbildningen – den femte, sjätte eller sista dagen, som polletten oftast trillar ner för deltagarna. Det är ett fördjupat lärande och något som jag tror leder till en skillnad, på riktigt, förklarar Katharina.
Det egentliga problemet
När man är stressad och börjar känna sig pressad börjar man ofta först titta på det operativa arbetet och ser hur många uppgifter man kan skala bort. Men faktum är att det sällan bara är arbetsbelastningen som är det egentliga problemet.
- Det kan även handla om att man har en känsla av att drunkna, en konflikt på jobbet, en chef som har noll koll eller att jag själv inte kan sätta egna gränser för vad som är tillräckligt. Tid att reflektera är ett sätt att få upp ögonen på balansen mellan uppvarvning och återhämtning. Det kan hjälpa oss att inte fastna i gamla tankebanor och sätt att agera.
Varva ner och koppla bort
Under ledarskapsutbildningen Förstärk ditt ledarskap är många gånger deltagarna uppriktigt fascinerade över hur utbildningsledarna lyckats få gruppen att vara så närvarande, trots den späckade agendan och att det även är mycket som trycker på från arbetsplatsen.
- När man befinner sig i strömmen ser man bara en massa to-dos framför sig. När jag själv var i det så gjorde jag mer av samma istället för att bromsa, ta helg och gå hem i tid. Rädslan var att jag aldrig kommer hinna och orka, berättar Katharina. Vem som helst kan memorera en tiostegsmodell men med det sker ingen verklig förändring. Vi behöver stanna upp, varva ner och ha lite tråkigt så det viktiga kan formas och bli tydligt. Deltagare som vi möter behöver ibland övertygas om att det är så, avslutar hon.
Visa mig alla Chef & ledarskapsutbildningar