Carnegiechefens 5 råd till nya chefer
Jonas Predikaka läste till gymnasielärare i sin jakt på utveckling och lärande. När han upptäckte att skolans läroplan sällan förändrades valde han att styra om sitt liv i en helt annan riktning. Efter att ha testat sig fram var det rollen som privatrådgivare som fick honom att stanna i finansbranschen. Genom åren har han gjort karriär inom ledande befattningar som gjort honom många erfarenheter rikare.
Jonas fick en tuff start i sin första roll som chef. Den före detta chefen hade blivit informerad om sin avgång, en vecka innan Jonas tillträde. Stämningen på kontoret när han började var minst sagt dålig. Medarbetarnas syn var empatiskt anklagande; de ansåg att Jonas stulit chefens jobb.
- Vetskapen om att det inte är personligt hjälper inte så mycket när man börjar i sådan uppförbacke. Jag fick lägga mycket tid på att få ihop oss som team. Vi gjorde många teambildande aktiviteter och kunde till slut börja prata med varandra om det som skett. Det tog tid, men det blev också väldigt bra till slut.
På Carnegie är han idag Global Head of Wealth Management and Private Banking, en titel som han skrattandes intygar inte är så pretentiös som den låter. Han uppskattar den platta organisationen med få chefer; de har gått från 18 till 6 personer i ledningsgruppen och hans upplevelse är bara positiv. Färre chefer har skapat större ansvarskänsla och gjort det svårare ”att gömma sig i ledningsgruppen”. Det blir också ett bättre forum för att lyfta fram idéer.
- Alla har direkt access till mig hela tiden och i Sverige har jag 90 personer som kommer med idéer och förslag som jag kan ta med mig. Det ser jag som en stor konkurrensfördel.
På bolaget är medarbetarskapet viktigt. Personalen har ägandeskap, mandat för att bestämma och kommer hela tiden med förslag på förbättringar. Jonas upplevelse är att det ger mening och driv, samt mindre negativ energi, eftersom alla är med på resan.
- Du ska kunna påverka din egen vardag. Det skapar engagemang om du som chef är duktigt på att se och fånga upp det hos dina medarbetare.
Den röda tråden genom Jonas karriär är stora organisationer med tuffa utmaningar. Hans jobb har alltid varit att vända den nedåtgående trenden. Han tycker själv att det är svårt att definiera exakt vad det är som gjort att han lyckats i sina uppdrag, men det har resulterat i att han fått med sig människorna.
- Jag är rak och tydlig med varför, vad målsättningen är och hur vi ska nå dit. Alla, oavsett avdelning, ska veta det. Jag tror på transparens, att man måste vara prestigelös och generös. En chef har bara en arbetsuppgift – att göra sina kollegor så framgångsrika som möjligt. Och som chef kan du aldrig vara mer framgångsrik än ditt team.
I dagens konstanta ström av förändring och utveckling kommer det alltid finnas människor som inte kan, inte vill och inte tror på vägen framåt. Jonas råd är att inte ska stirra sig blind på siffror utan fokusera på att omge sig med människor som vill förändra och göra nytta.
- Mitt mål är att vi ska vara framgångsrika och tydlighet är en viktig del i det. Alla behöver inte hålla med om att det är rätt väg att gå – men de måste våga hoppa på tåget och testa. Förändringar är nödvändiga för att komma i mål och nå framgång. När du får en hel organisation att dra åt samma håll så får man den kraft som leder till fina resultat.
5 råd till dig som är ny som chef
Tydlighet
Man kan få ut mer eller mindre av en individ. Var ärlig i din kommunikation och fråga hur medarbetaren vill bli ledd och vad de förväntar sig av dig som chef. Människor kan blomma upp i andra roller, under annat ledarskap, annat bolag.
Var heller inte rädd att tackla utmaningar och problem, för de kommer inte lösa sig av sig själva. Våga ta det svåra samtalet och ta tag i konflikterna. Det är bara då man kan komma vidare.
Prestigelöshet
Du kanske inte är så trygg och bekväm i chefsrollen från start. När man möter erfarna kompetenta människor är det lätt att man jämför sig och tar på chefshatten. Jag förstår att det inte är lätt men, vem har tyckt om en chef som är chefig? Alla vet vem som bestämmer, du behöver inte gå runt och visa det hela tiden.
Lär känna människor istället. Hylla idéer, ge aldrig skit och ta inte åt dig äran. Få människor att växa och känna glädje i vardagen.
Prioritera rätt
Vad är viktigare, att gå på ännu ett internt möte eller att prata med dina medarbetare? Du har bara x antal timmar på en arbetsdag och det innebär att du ibland måste tacka nej till möten, delegera och släppa på ditt kontrollbehov.
Om du inte pratar med dina anställda varje dag så tar du heller inte tempen på vad som händer. Gör du det, så får du allas engagemang och har koll på vad som faktiskt händer.
Jobba smartare
Jag förknippar inte att leverera mer med att jobba övertid. Tid och leverans är inte samma sak, så du behöver effektivisera arbetssätt för att spara tid. På Carnegie jobbar vi inte mer, vi jobbar smartare. Reflektera på vad det är som stjäl din tid.
Det är inte bara du och dina anställda som mest troligt behöver det här. Ta det högre upp och se vad ledningen kan göra. Att effektivisera en verksamhet ställer krav på att man kan affären riktigt bra. Alla ska prioritera sin tid och våga göra mindre av det som inte ger avkastning. För mig är det en enkel matematik, jag tappar gärna en miljon om jag kan tjäna tre.
Målstyrning
Att ha tydliga mål, mäta och takta mot dessa är viktigt. Alla arbetsuppgifter går inte att mätas i siffror. Du kan däremot mäta medarbetarnöjdhet, kundnöjdhet och kvalitet. Historiskt på Carnegie tittade vi bara på siffrorna. Idag mäter vi mjuka värden i högre utsträckning än siffror – i slutändan är det de mjuka värdena som tar oss i mål.
Är man ny som chef så håller man i det som funkat tidigare, det är tryggt. Men ska du komma framåt måste du testa nya saker och känna tillit till dina medarbetare. Glöm inte att du vill ha människor omkring dig som är nyfikna, drivna, engagerade, känner ägarskap och vill framåt – döda inte det.
Läs mer om utbildningen
Ny som chef