februari 2018

90-talistens syn på Mgruppen

Det började med en önskan om något nytt. Sakarias Ellabbar var missnöjd med var han befann sig i livet och sa upp sig från sitt dåvarande jobb, utan att veta vad han skulle göra härnäst. Men en sak var säker - han skulle inte vara kvar i Stockholm.

Hans beslutsamhet vacklade efter en intervju på Mgruppen. Även om Stockholm inte längre kändes som hemma och livet aldrig tett sig så mörk så valde han att chansa. 
- Hade redan flyttat till lugnet i Halmstad och var helt säker på att det var där jag skulle vara. Efter intervjun så kunde jag se en framtid på Mgruppen med både utveckling och utmaning. En helt ny resa, berättar Sakarias.

Den resan målades upp med nya ägare, ny VD och en konstant ström av förändring. Något som sporrade honom. Det han såg var att bolaget definitivt kunde utvecklas mer, speciellt inom det digitala, men han såg även något som var genuint och humant.  

- Målet med att jag tog anställning här är att utvecklas inom kvalitativ försäljning och att lära mig mer om ledarskap. Min upplevelse är att bolag sällan lever som de lär, skomakarens barn är vanligt förekommande och det här är första gången det inte stämmer. Något som speglades redan första dagen.

Sakarias såg en bra blandning av erfarenheter och bakgrund. Under digitalisering och tillväxt såg han även att han kunde bidra. Med sin unga ålder, avsaknad av både akademiskt alibi och en seniors erfarenhet, betonar han vikten av att man måste tro på sin egen förmåga och kompetens.

- På samma sätt som yngre måste våga tro på sig själva så måste också företagen våga anställa bortom cv. Jag tror att dynamiska team är vägen till framgång då olikheter behövs för att bidra och komplettera varandra   

Utmana dig själv
Att bryta dåliga vanor och vara sin egen motivator är svårt. Att börja ifrågasätta sin situation har gjort att han privat ändrat livsstil. Sakarias valde att sluta planera, sluta drömma och började istället målsätta de delar av sitt liv han ville förändra. Att bryta ner något som kändes omöjligt till kortsiktiga mål. Hans första förändring blev kost och motion.
 
- Träningen ger mig väldigt mycket tillbaka. Efter ett lunchpass orkar jag mer på eftermiddagen och gör jag det inte så är jag trött vid två tre tiden. Rutiner har en väldigt stor effekt på mitt liv. Allt ifrån att äta frukost eller ta en tio minuters promenad på eftermiddagen för att rensa tankarna. För många är det självklara saker, säger han och skrattar. Reflektion är något som fått mig att se det som är dåligt för mig och upptäcka de små förändringarna som gör stor skillnad.

Utöver sina privata mål i livet så jobbar Sakarias aktivt med att bryta ner sin karriär i mål och ett långsiktigt mål är att arbeta som Key Account Manager. Målstyrningen av sitt liv är något nytt och det är inte alla gånger som han lyckas. För att tackla motgångarna så har han lagt stor tid på att sluta vara så hård mot sig själv.

- Jag vill alltid ställa högre krav på mig själv än vad som förväntas; för att nå mina mål kan jag inte bara vara nöjd. I min roll siktar jag alltid på att nå över budget, för dåliga dagar kommer alltid. Det här ställer såklart krav på att man har realistiska mål från start. Drömsiffor eller mål som man aldrig någonsin kommer nå, motiverar ingen.

Gnäll mindre 
- Kanske är det omedvetet men det är för mycket gnäll idag, ler Sakarias. Om man vill ha någonting så måste man vara beredd på att jobba för det. Det är så jag är skolad. Under min tid i Halmstad promenerade jag mycket; kunde lyssna på musik i timmar och tänkta på absolut allt och ingenting. När jag var där så tillät jag mig att bara vara, bearbeta och släppte de stenar som vilat på mina axlar. Genom reflektion och att jag tillät mig själv att må dåligt, så kunde också vägen framåt växa fram. 

Han poängterar vikten av att gå till botten med varför man inte är nöjd med sin livssituation. 
- Ställ dig frågande till vad du kan göra för att förändra din egen situation. För det är bara du som kan förändra den.

3 erfarenheter till sin generation 
90-taliser på arbetsmarknaden uppfattas som kräsna, illojala och tenderar att hoppa oftare mellan jobb. Att arbeta hårt faller sig inte så naturligt enligt forskarnas generalisering. Sakarias råd till sin generation är tydliga. 

Tro på dig själv
Det är lättare sagt än gjort men det börjar med att förstå och leda sig själv. Jag tror att man måste börja lära sig titta tillbaka på det man åstadkommit, även de små sakerna. Du väljer själv vilken väg du kommer gå. Var reflekterande, lär känna dig själv och uppmärksamma det positiva som du gjort.

Misslyckanden som strategi
Sätt mål du inte tror att du klarar av, sätt mål som är både korta och långsiktiga. På så vis lär du känna och utmanar dig själv. Misslyckas är att lyckas. Går det inte som du planerat så är det okej att bli nedstämd – så länge du lär av det och gör något annorlunda.


Ha tålamod
Många kommer ut från universitetet och tror de ska landa toppjobbet. Jag har jobbat sen jag var tolv år med allt från personlig assistens, postkodlotteriet, budbilschaufför, flippat burgare på Solna grill och varit säljare på affärstidningen Dagens Industri. Att jag skulle vara där jag är idag och må så bra trodde jag aldrig.