Monica Utterdahl på Stockholms central - Monica är handledare på Mgruppens Utveckling av Grupp och Ledare (UGL)

Förbered dig som experten inför UGL

Monica Utterdahl brinner för personlig utveckling och lärande. Hon har lett Utveckling av Grupp och Ledare i 15 år och är även utbildare för blivande handledare. Förutom att vara UGL-handledare har Monica en rejäl verktygslåda med lång erfarenhet från ledarutveckling, chefscoaching och ledningsgruppsutveckling. Här tipsar hon om hur du får mest ut av din UGL.


Var utviladVila

Se till att du har fått tillräckligt med sömn och vila helgen före kursstart. Varva ner och släpp frågor som gör att du känner dig stressad. Ta det lite lugnt.

 

Lämna jobbet hemmaLämna jobbet hemma

Nu har du fem heldagar att ägna uteslutande åt dig själv. För en gång skull har du gott om tid att reflektera över och fokusera på din egen personliga utveckling. Ta tillvara på möjligheten. Slå av mobilen eller lämna den på rummet. Kolla mailen bara om du verkligen måste och gör det i så fall under en paus.

 

Våga vilja utvecklasVåga vilja utvecklas

Var beredd på att höra andras uppfattningar om dig själv. Kanske saker som du tidigare har duckat för, men som är nödvändiga för att du ska kunna ta nästa steg. Ju mer öppen du kan vara för nya tankar och idéer, desto större chans att du når fram till en avgörande insikt.

 

Sätt upp personliga mål i förvägLista med personliga mål

Fundera ut specifika områden som du vill utvecklas inom. Kanske som förberedelse tillsammans med din chef. På det sättet blir hen mer involverad i vad du vill uppnå. Väl på plats blir det även tydligare för dig vad du vill få ut av kursen. Glöm dock inte att vara öppen för utveckling även inom andra områden.

 

Avväg tidpunkten att gå UGLKalender

Se över om du är starkt emotionellt påverkad i din övriga livssituation. Om du har mycket att bearbeta och tänka på privat eller i din yrkessituation, fundera på att skjuta upp kursen till ett senare tillfälle. Se till att du har en hyfsat bra balans i livet. Att gå UGL kan innebära en del omvälvande insikter om dig själv. Se till att du har möjlighet att ta till dig och utvecklas med hjälp av dessa insikter.

 

Lyssna aktivtLyssna aktivt

Utgå inte ifrån att du redan kan eller vet. En stor del av UGL är just att vinna nya insikter och få upp ögonen för nya tankar, idéer och insikter. Det får du om du lyssnar för att förstå, utan att lägga för mycket av din egen tolkning i orden.

 

Sätt dig i framsätetTa ansvar för din egen utveckling.

Ta ansvar för din egen personliga utveckling. Som deltagare går du precis så långt som du själv vill. Ju större ditt engagemang är desto större blir upplevelsen

 

Reglera din förväntansbildHög förväntansbild

Ha inga förväntningar på att det ska vara dramatiskt eller att handledarna ska driva på er deltagare över gränsen. Det gör de inte. Det kan bli känslosamt för vissa men det är helt naturligt och en del av resan.

 

Ha en coach efteråt som själv har gått UGLCoach

Kan vara någon i din organisation, eller en coach från leverantören. Huvudsaken är att det är någon som hjälper dig att ta tillvara på din erfarenhet. Glöm inte att hålla din utveckling vid liv genom en kontinuerlig dialog med din chef och dina medarbetare.

 

Monica är en av många handplockade konsulter som levererar Mgruppens UGL. Nätverket träffas återkommande för att bibehålla och vässa ett gemensamt och pedagogiskt arbete inom Utveckling av grupp och ledare. Förutom UGL arbetar Monica bland annat med ledningsgruppsutveckling, chefscoachning och anpssad ledarskapsutveckling. Monica sitter även med i Samrådsgruppen för UGL på Försvarshögskolan. Gruppen har till uppgift att representera de större leverantörerna i Försvarshögskolans arbete med att förvalta och utveckla UGL-konceptet. 


 

 

 

Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0